Postuum gratie voor Alan Turing

De Britse koningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing vijftig jaar na diens zelfmoord gratie verleend. Turing was een van de belangrijkste wiskundigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Britse overheid werkten en staat tegenwoordig bekend als een van de mannen die de Enigma-code van de nazi's kraakten. Turing was echter ook homoseksueel en werd daar in de jaren vijftig voor veroordeeld. Die veroordeling is nu dus uit de boeken.

Minister van justitie Chris Grayling prees Turing dinsdag in een verklaring en zei dat hij onjuist behandeld is. "Turing was een uitzonderlijke man met een briljante geest", aldus Grayling.

Turing werkte samen met Britse cryptoanalisten bij Bletchley Park, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gewerkt aan het ontcijferen van codes van de nazi's. Het kraken van de Enigma-code was een keerpunt in de oorlog. "Het kan redelijkerwijs gezegd worden dat hij de oorlog heeft verkort en dat de geallieerden zonder hem de oorlog wellicht niet hadden gewonnen", zegt David Leavitt, de auteur van een boek over Turing. "Dat is speculatief, maar ik denk dat zijn bijdrage soms wordt onderschat, terwijl die immens was."

Turing stak zijn seksuele geaardheid niet onder stoelen of banken, waardoor hij in het naoorlogse Groot-Brittannië in de problemen raakte. In 1952 werd Turing veroordeeld voor 'grove onzedelijkheid', omdat hij een relatie met een andere man had. Na de veroordeling mocht hij niet meer met geheime informatie werken, werd hij geschaduwd door de autoriteiten en werd hij gedwongen oestrogeen te nemen om zijn libido te onderdrukken.

In 1954 pleegde Turing, boos en depressief, zelfmoord.

Volgens Barry Cooper, een wiskundige aan de Universiteit van Leeds die over Turings werk heeft geschreven, zullen toekomstige generaties de wijze waarop Turing is behandeld niet kunnen bevatten. "Je neemt een van de grootste wetenschappers en je dringt zijn lichaam binnen met hormonen. Het was een nationaal fiasco."