Kopschopzaak: justitie in cassatie

Het Openbaar Ministerie gaat naar de Hoge Raad om de strafvermindering voor Brent L. aan te vechten. Justitie is het niet eens met het besluit van het hof om hem een lagere straf te geven vanwege de media-aandacht voor camerabeelden van de beruchte mishandeling.

Het OM wil bij de Hoge Raad duidelijkheid krijgen over de vraag of het laten uitzenden van bewegende beelden om de daders van een incident te kunnen opsporen toelaatbaar is. Ook wil justitie met de zaak antwoord op de vraag of het hof de schending van de privacy van de verdachten op een juiste manier heeft beoordeeld.

Het hof in Den Bosch volgde eerder deze maand het oordeel van de rechtbank dat de verdachten deels werden gestraft door het uitzenden van camerabeelden van de mishandeling op Omroep Brabant. L. kreeg tien maanden jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Justitie had anderhalf jaar cel geëist.

L. trapte in januari met een paar vrienden een 22-jarige man in het centrum van Eindhoven in elkaar. De man werd bewusteloos achtergelaten.