'Ajax-prominent is pedo'

Een prominent clublid van Ajax dringt zich op aan jonge spelers. Nadat bij hem 'grensoverschrijdend gedrag' is vastgesteld, heeft hij na een officieel onderzoek een kleedkamerverbod gekregen, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden.

De man, die al tientallen jaren bij de club werkt, mag sinds het voorjaar ook niet sms'en, bellen of mailen met jonge voetballers. De onrust binnen de club zou groeien omdat de man zich niet aan de opgelegde gedragsregels houdt. Een gerenommeerd onderzoeksbureau noemt het lid volgens de krant een risicobron.

De ingewijden die zich bij de krant meldden zouden zich grote zorgen maken over de veiligheid van de jeugdspelers. Zij vinden dat het lid van jeugdcomplex De Toekomst moet worden verwijderd. Hij zou nog altijd contact hebben met jonge voetballers.

Assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk eisten volgens de krant in september al in een brandbrief aan de clubleiding het vertrek van de man. Zij schreven dat hij bijna iedere dag aanwezig is en ook in het kleedkamergebied komt.

De zaak zou aan het licht zijn gekomen toen een oud-speler de man onder ede van seksuele handelingen beschuldigde. Die verklaring legde hij af in het bijzijn van een advocaat en een notaris. Volgens de directie is seksueel misbruik van minderjarigen door het onderzoek niet aangetoond. Wel zou sprake zijn van ongepast gedrag. Ook de advocaat van het clublid, Diederik Oolbekkink, stelt in de krant dat seksueel misbruik niet vaststaat en laat weten dat zijn cliënt ontkent zich ooit schuldig te hebben gemaakt aan seksueel ontoelaatbaar gedrag.