Spanje legt abortus aan banden

De abortuswet in Spanje wordt veel strenger. De conservatieve Spaanse regering wil de afbreking van een zwangerschap alleen nog toestaan als die voortkomt uit verkrachting of de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder ernstig in gevaar brengt of het ongeboren kind levensbedreigende afwijkingen vertoont. Minderjarige zwangeren moeten voor een abortus opnieuw toestemming van hun ouders vragen.

Minister van justitie Alberto Ruiz-Gallardon maakte vrijdag na het kabinetsberaad bekend dat de regering het over de nieuwe abortuswet eens is geworden. Het parlement, waarin de regerende Volkspartij (PP) een ruime meerderheid heeft, moet de wet nog goedkeuren.

De PP verzette zich hevig toen de toenmalige socialistische regering in 2010 een reeks beperkingen op het recht op abortus schrapte. Het herinvoeren van deze restricties was in 2011 een van de grote verkiezingsbeloften van de conservatieven. De PP staat in ethische en sociale vraagstukken doorgaans schouder aan schouder met de in Spanje nog altijd invloedrijke rooms-katholieke kerk.