Oud-neuroloog Jansen krijgt beroepsverbod

De omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen mag niet meer werken als arts. Dat heeft het medisch tuchtcollege in Zwolle vrijdag bepaald, meldt RTV Oost. De tuchtzaak was aangespannen door vier oud-patiënten en de nabestaanden van een vijfde. De 68-jarige Jansen was officieel al geen arts meer, maar mag zich nu ook nooit meer inschrijven.

Dat Jansen zich enkele jaren geleden uitschreef, berustte op een afspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die hem anders tuchtrechtelijk zou vervolgen. Begin dit jaar werd echter duidelijk dat Jansen wel als arts weer in Duitsland aan de slag was gegaan.

Letselschadespecialist Yme Drost diende daarop in vijf zaken een tuchtklacht in om namens de tientallen oud-patiënten die hij bijstaat te voorkomen dat Jansen ooit nog als arts aan de slag zou gaan, mede op een toekomstige Europese zwarte lijst voor artsen die over de schreef zijn gegaan.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde jarenlang verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, schreef jarenlang zware medicijnen voor en voerde volgens zijn oud-patiënten onnodige tests uit met ernstige gevolgen. Zijn dossiervorming was volgens de klagers ondermaats en een eenmaal gestelde foutieve diagnose werd niet herzien.

Tegen Jansen loopt ook een strafzaak, waarin het OM deze maand zes jaar cel eiste. Hij wordt daarin verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, diefstal en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak wordt in februari verwacht.

Jansen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het tuchtcollege.