PVV doet niet mee aan Fyra-enquête

De PVV doet niet mee aan de parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra. De partij vindt dat de enquête met 2,16 miljoen euro te duur is. De partij roept andere fracties op de commissie ook te verlaten.

Tweede Kamerlid Machiel de Graaf zat in de enquêtecommissie. "De Fyracommissie kost meer dan twee miljoen euro. Dat is in deze tijden onverantwoord", zegt hij donderdag in een verklaring. "De Fyra-treinen kostten zo'n tweehonderd miljoen euro. Dan is een commissie van twee miljoen buiten elke proportie."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die donderdag werd gekozen tot voorzitter van de enquêtecommissie, is verrast over het opstappen van De Graaf. Zij stelt dat alle leden van de commissie, dus ook De Graaf, hebben ingestemd met de opzet. In de commissie zitten verder Kamerleden van PvdA, SP, D66 en VVD.

Van Toorenburg zegt verder dat de kosten juist iets lager zijn dan bij eerdere enquêtes. "Zoals de regels voor enquêtes bepalen, is alles meegerekend, van de medewerkers tot de kopjes koffie en de uitzending van de verhoren."

De verhoren van de hoofdrolspelers in het Fyra-drama zijn in december volgend jaar, werd eerder op de dag bekend. In mei 2015 moet er een eindrapport zijn.

Vorige week werd een eerder voorstel intern afgekeurd, omdat een deel van de Kamer de kosten te hoog vond. Net als de PVV is ook GroenLinks met het nieuwe voorstel niet tevreden. "Ruim twee miljoen voor deze enquête is in crisistijd echt veel te veel", zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren.