Ook olietycoon Chodorkovski krijgt gratie van Poetin

De Russische olietycoon Michael Chodorkovski wordt gratie verleend. Dat heeft president Vladimir Poetin donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie gezegd. Chodorvoksi wordt beschouwd als de belangrijkste politieke gevangene van Rusland en zit al meer dan tien jaar vast. Poetin zei dat de olietycoon een gratieverzoek heeft ingediend en dat hij van plan is het te honoreren. Chodorvoksi zal 'zo snel mogelijk' gratie krijgen, aldus Poetin.

De gratie voor Chodorkovski staat los van de amnestiewet die woensdag door de Doema werd aangenomen. De wet geldt voor duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die woensdag werden aangenomen staat dat de wet ook van toepassing is op verdachten van 'hooliganisme'. Hierdoor komen ook de veroordeelde leden van vrouwenpunkband Pussy Riot vrij en gaan de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrijuit.

Chodorkovski's advocaat ontkent overigens dat zijn cliënt een gratieverzoek heeft ingediend, meldden Russische media. Chodorkovski weigerde de afgelopen tien jaar om gratie te vragen. Zijn familie leek net zo verbaasd te zijn over Poetins aankondiging als de rest van de wereld. "Zeer goed nieuws. Hoop snel met mijn vader te praten om meer te weten te komen", twitterde Chodorkovski's zoon Pavel. De moeder van de olietycoon noemde de aankondiging 'een grote verrassing, die uit het niets kwam'.

Chodorkovski werd in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 kwam daar nog eens een veroordeling voor verduistering bij. Veel critici zien de veroordeling van Chodorkovski als een straf van Poetin voor de politieke ambities van de ex-miljardair.