Ymke Wieringa maakt veertig fouten in Dictee

Ymke Wieringa heeft veertig fouten gemaakt in het Groot Dictee der Nederlandse Taal. "Het valt mee", oordeelde de realityster. De winnaar van het dictee, een Vlaming, maakte dertien fouten. De 24e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd woensdagavond uitgezonden.

Met haar veertig fouten zit Ymke precies op het gemiddeld aantal fouten dat de BN'ers maakten. De bekende Vlamingen deden het iets beter, zij maakten gemiddeld 31 fouten.

Hoogleraar en oud-directeur van het SCP Paul Schnabel maakte de schrijftoets het best van alle Nederlandse prominenten. Hij maakte 21 fouten. Een Vlaamse maakte het dictee het beste van alle prominenten. Woordkunstenares Maud Vanhauwaert ging eveneens 21 keer de fout in. Omdat zij minder spelfouten maakte dan Schnabel eindigde ze als beste prominent.

De tekst voor het Groot Dictee werd dit jaar geschreven door Kees van Kooten. Hij gaf de schrijftoets een bijzondere draai door de nadruk niet op spel- maar op taalfouten te leggen.

Niet alleen bij de prominenten gaf het aantal spelfouten de doorslag. De Vlaamse winnaar van het dictee maakte net als de Nederlandse nummer twee dertien fouten. Vlaming Dirk Bosmans maakte zeven spelfouten, eentje minder dan de Nederlandse grafisch ontwerpster Joke Beltman.