'Upload films alleen in topkwaliteit'

Als je een film illegaal uploadt of deelt kun je dit maar beter in topkwaliteit doen. Een Zweedse filesharer moet half miljoen euro betalen voor het uploaden van één illegale film, waarvan ruim 30.000 euro vanwege het feit dat zijn upload van slechte kwaliteit was. Hierdoor zou de filmstudio 'imagoschade' hebben geleden, meldt Webwereld.

Naast de film waarvoor de man de boete kreeg deelde hij meer films. Hiervoor krijgt de man een taakstraf van 160 uur en een jaar voorwaarlijke gevangenisstraf.

Rights Alliance, de Zweedse tegenhanger van afpersclubje BREIN, is in zijn nopjes en gaat vaker dergelijke achterlijke schadebedragen eisen, zo beloven de maffiosi. Het lijkt een kwestie van tijd voordat BREIN in Nederland ook deze tactiek zal gaan volgen. 

Downloaden van films en muziek is in Nederland overigens legaal, maar BREIN en de entertainmentindustrie zien liever dat mensen meerdere malen voor hetzelfde product aftikken. Zo verwijderde Disney onlangs films die mensen gewoon hadden aangeschaft uit hun digitale kluis, omdat Disney liever heeft dat men in de kerstperiode naar de Disney tv-zender kijkt.