Zuid-Holland mag huiskraai uitroeien

De provincie Zuid-Holland mag een kolonie van ruim twintig huiskraaien in Hoek van Holland uitroeien. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die de Faunabescherming had aangespannen.

Huiskraaien komen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Ze zijn vermoedelijk in de jaren negentig per schip via Egypte naar Nederland gekomen. Omdat ze met menselijke hulp naar Nederland zijn gekomen worden de vogels als exoot gezien.

De eerste huiskraai werd in 1994 in Nederland gezien en enkele jaren later bleken ze in Hoek van Holland te broeden. De kolonie breidde zich langzaam uit en heeft nu een omvang van 23 tot 29 exemplaren.

De provincie vreest dat inheemse diersoorten in hun bestaan worden bedreigd als de kolonie uitbreidt. De huiskraai eet eieren en kuikens van andere vogels. Ook zouden andere kraaien kunnen lijden onder de concurrentie van de huiskraai. In andere landen in Afrika, rondom de Indische Oceaan en in het Midden-Oosten zou de kraai al als een plaag worden gezien omdat de vogels onder meer maïsoogsten verorberen, huizen en hotels invliegen en daar uitwerpselen achterlaten en extreme geluidsoverlast veroorzaken.

De Faunabescherming wees erop dat er in Nederland nog maar weinig huiskraaien zijn en vroeg de provincie eerst na te gaan hoe de populatie zich ontwikkelt. De Raad van State oordeelt nu dat niet hoeft te worden afgewacht. Als de populatie groter wordt, verspreiden de kraaien zich ook en dan wordt het moeilijker om in te grijpen en het probleem onder controle te krijgen. Ook moeten dan meer kraaien worden gedood.