Zonderland en Vos winnen Jaap Eden Award

Epke Zonderland en Marianne Vos zijn tijdens het NOS/NOC*NSF Sportgala gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2013. Ze kregen in de Amsterdamse Rai de Jaap Eden Award overhandigd.

Zonderland werd dit jaar wereldkampioen aan de rekstok. Hij kreeg meer stemmen dan Arjen Robben en Sven Kramer. Wielrenster Vos werd dit jaar wereldkampioen in het veld en op de weg. Daarnaast won ze nog vele andere wedstrijden. Ze versloeg Ireen Wust en Ranomi Kromowidjojo.

Bij de verkiezing voor de ploeg van het jaar ging de prijs naar de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Zij werden verrassend wereldkampioen. De andere genomineerden waren de roeiers van de vier-zonder en de mannen schaatsers van de achtervolgingsploeg.

Verder waren er nog prijzen voor Gerard Kemkers als coach van het jaar en Matthieu van de Poel die gekozen werd tot talent van het jaar . Marlou van Rhijn werd net als vorig jaar gehandicapte sporter van het jaar.

Naast deze prijzen werd ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt. Die ging naar de dit jaar gestopte hockeyer Teun de Nooijer.