Master kost gemiddeld 148.000 euro

Ondanks een sneller gemiddeld studietempo zijn de totale kosten van een universitair masterdiploma in veertien jaar tijd ruim anderhalf keer zo hoog geworden. Voordat iemand zijn masterdiploma heeft gehaald, zijn overheden, bedrijven, huishoudens en onderwijsinstellingen gemiddeld 148.000 euro kwijt, blijkt dinsdag uit cijfers over vorig jaar van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het geld wordt besteed aan onder meer lesgeld, collegegeld, salaris en begeleidingskosten van leerbedrijven. Het betreft hier niet alleen de kosten tijdens de universitaire studie. Ook de kosten van de basisschool en de middelbare school zijn meegenomen. In een eerste uitleg zegt een woordvoerder van het CBS dat de stijging waarschijnlijk door de inflatie en hogere loonkosten komt. "Die vormen toch de hoofdmoot van de kosten."

In 1998 lagen de totale kosten nog op een kleine 96.000 euro. Dat is gestaag opgelopen tot 152.000 euro in 2010. Sindsdien schommelt het rond de 148.000 euro.

Als iemand nergens in zijn studie vertraging oploopt, iets wat in de praktijk weinig gebeurt, liggen de totale kosten van een masterdiploma dertienduizend euro lager. Het kostenverschil ontstaat vooral tijdens de wetenschappelijke studie zelf. Tijdens de basisschool en de middelbare school is er nog weinig verschil tussen degenen die hun masterdiploma later zonder vertraging halen en degenen die hem met vertraging halen.

Vorig jaar kostte een studie zonder vertraging in totaal 135.000 euro. In 1998 was dat nog een kleine 85.000 euro. Dat de kosten toenemen is opmerkelijk omdat het studietempo wel omhoog is gegaan. In 2002 rondde nog maar een op de zes studenten een bacheloropleiding binnen de drie jaar die daarvoor staan af. In 2009 was dat al een kwart.