'Een procent Nederlanders bezit bitcoins'

Een procent van de Nederlandse bevolking zegt bitcoins te bezitten. Daarnaast hebben drie op de vier Nederlanders van de virtuele munt gehoord. Dat maakte marktonderzoeker Multiscope maandag bekend. Door waarschuwingen van De Nederlandsche Bank en grote koerswisselingen was de bitcoin de laatste tijd geregeld in het nieuws.

Mannen zouden beter bekend zijn met de virtuele munt dan vrouwen. Daarnaast zijn volgens het onderzoeksbureau, dat via internet duizend mensen ondervroeg, mensen uit de drie grote gemeenten en de in leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar het bekendst met de munt.

Drie procent van de Nederlanders verwachten dat de door computerberekeningen gegenereerde munt het huidige geldsysteem zal vervangen. Een op de vijf ondervraagden houdt een slag om de arm, terwijl een kwart het idee van een valuta zonder tussenkomst van banken compleet wegwuift.

China en Zuid-Korea weigerden deze maand de bitcoin te erkennen als munteenheid. De Noorse overheid deed vorige week hetzelfde. Wel vindt Noorwegen dat de munt waarde heeft, waardoor Noorse bitcoinhandelaren inkomstenbelasting moeten betalen over de winst uit de digitale handel.

Ondanks negatieve berichten rond bitcoins neemt de vraag naar de munt toe. Had een bitcoin in 2010 nog een waarde van een vijftig eurocent, maandagochtend is diezelfde munt 651 euro waard.