Tutu niet uitgenodigd voor Mandela's begrafenis

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zal niet aanwezig zijn op de begrafenis van Nelson Mandela. Hij is niet uitgenodigd. Dat heeft hij zaterdag gezegd. Volgens de regering staat Tutu echter wel degelijk op de gastenlijst.

"Hoe graag ik ook bij de dienst aanwezig had willen zijn om een laatste vaarwel te zeggen tegen iemand van wie ik hield en die ik koesterde, het zou van een gebrek aan respect getuigen voor Tata (Mandela) om op te komen dagen op wat een privébegrafenis is", aldus Tutu. "Was ik of mijn kantoor meegedeeld dat ik welkom zou zijn, dan zou ik het ook geen enkele manier hebben gemist."

De aartsbisschop en winnaar van een Nobelprijs voor de vrede zei dat hij zijn reisplannen had geannuleerd, omdat hij geen bericht had gekregen of hij op de gastenlijst stond.

Mac Maharaj, woordvoerder van de president, zei dat Tutu wel degelijk op de gastenlijst staat en dat hij hoopt dat de geestelijke zondag aanwezig is. "Natuurlijk is hij uitgenodigd. Hij is een belangrijk persoon", zei hij.

Eerder deze week hield Tutu nog een toespraak tijdens de herdenkingsceremonie voor Mandela in Soweto. Mandela wordt zondag in Qunu begraven.