'Dijsselbloem politicus van het jaar'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verdient het te worden uitgeroepen tot politicus van het jaar. Dat vindt zowel PvdA-leider Diederik Samsom als D66-leider Alexander Pechtold, blijkt uit een rondgang langs kopstukken in politiek Den Haag.

"Staatssecretaris Van Rijn heeft goede dingen gedaan, minister Schippers vind ik ook goed, en Timmermans, maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor Dijsselbloem", zegt Pechtold. Samsom is beslister: hij nomineert zonder omhaal zijn partijgenoot, die als minister van Financiën verschillende akkoorden met de oppositie sloot en daarnaast steeds meer lof krijgt als voorzitter van de Eurogroep.

SP-leider Emile Roemer kan niemand noemen. "Ik heb geen echte voorkeur. Vorig jaar wel, maar dit jaar niet." Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt ook dat er geen politicus van het jaar is aan te wijzen. "De politiek moet zich achter de oren krabben. Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest."

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt het nog te vroeg om zich uit te spreken, omdat het jaar nog niet helemaal voorbij is. "Deze vraag is nog volstrekt onbeantwoordbaar. Ik ga iedere dag goed volgen hoe de collega's het doen, om dan aan het eind mijn oordeel klaar te hebben."

PVV-leider Geert Wilders nomineert zijn eigen fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Marcel de Graaff. 50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein vindt zichzelf de beste. Louis Bontes, die eind oktober uit de PVV werd gezet, vindt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij de beste. "Ik kijk anders tegen de wereld aan dan hij, maar ik vind wel dat hij het op een nette, integere manier gedaan heeft."

Van der Staaij is in elk geval het meest effectieve Kamerlid, bleek vrijdag uit een inventarisatie van de kranten van De Persdienst. Van der Staaij krijgt de meeste moties en amendementen aangenomen. Wie volgens de parlementaire pers de politicus van het jaar is, wordt zondagmiddag bekendgemaakt op Radio 1. Het tv-programma Eenvandaag laat het publiek kiezen. De uitslag daarvan wordt maandag bekend.