'India gaat anti-homowet herzien'

De Indiase regering heeft haar pogingen om homoseksualiteit te legaliseren nog altijd niet gestaakt. Dat heeft minister van justitie Kapil Sibal donderdag gezegd. Het land moet volgens hem snel actie ondernemen om in beroep te gaan tegen een uitspraak van het Indiase hooggerechtshof dat bepaalde dat homoseksualiteit nog altijd strafbaar is.

Sibal verklaarde voor het legaliseren van homoseksualiteit te zijn en liet doorschemeren dat de regering aanstuurt op een herziening van de beslissing van het hooggerechtshof. Als dat niet lukt kan het parlement ook met een nieuwe wet komen. "We moeten snel een stevige beslissing nemen", zei de minister. Hij wees erop dat miljoenen mensen in India niet willen dat homoseksualiteit wordt gezien als een misdaad.

De uitspraak van het hooggerechtshof was een klap voor homorechtenactivisten die jarenlang hebben gestreden voor meer rechten in het conservatieve India. Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij, was teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank. "Ik hoop dat het parlement deze kwestie snel gaat aanpakken en dat de constitutionele garantie op leven en vrijheid voor alle burgers van India wordt gehandhaafd, ook voor diegenen die direct worden getroffen door het vonnis."