Bewoners zien opheffen Moerdijk wel zitten

Een meerderheid van de bewoners van het Brabantse Moerdijk vindt dat het dorp kan worden opgeheven. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant en BN/De Stem. De helft van de ondervraagden vindt de leefbaarheid van het dorp rampzalig door de groei van de haven en de industrie en wil het dorp opgeven.

De bewoners van de gemeente hebben weinig vertrouwen in de toekomst van Moerdijk. 33 procent heeft last van geluidsoverlast en 26 procent van stank door de industrie. Bijna de helft van de bewoners heeft overwogen te verhuizen, maar 91 procent denkt dat door de industrieplannen de waarde van het huis flink is gedaald.

Burgemeester Jac Klijs (CDA) zegt de uitkomst van de enquête te herkennen, maar doet niets met de resultaten. Hij zegt te verwachten dat het vertrouwen van de bewoners wel weer terugkomt. In 2011 vond 25 procent nog dat het dorp moest worden verdwijnen. Toen werden bewoners ondervraagd naar de grote brand bij chemicaliënbedrijf Chemie-Pack.

Een adviescommissie onder leiding van Ed Nijpels pleitte in september ook voor opheffing van het dorp, omdat de industrie de leefbaarheid in het nauw drijft. De commissie pleitte voor een gemeentelijke enquête over het onderwerp. Die wordt dit weekeinde gehouden. Aan de hand van die resultaten wordt het lot van Moerdijk bepaald.