Banken EU moeten eigen broek ophouden

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben woensdagavond een akkoord bereikt over dat noodlijdende banken hun redding in eerste instantie zelf moeten betalen. Dat heeft het Europees Parlement via Twitter bekendgemaakt.

Eurocommissaris Michael Barnier (interne markt) noemt het akkoord over de zogeheten bail-in 'een grote stap'. "Belastingbetalers liggen niet langer in de frontlinie om te betalen voor de fouten van banken", twitterde Barnier na afloop. "Banken zullen geld opzij moeten leggen voor zwaar weer. We leren de lessen van de crisis. We maken de financiële sector sterker, zodat deze geld gaat uitlenen aan de echte economie."

Bij een bail-in is het de bedoeling dat aandeelhouders, obligatiehouders en de grootste spaarders eerst gaan bijdragen aan de redding van banken, voordat overheden bijspringen. De banken moeten daarnaast zelf een reddingsfonds gaan vullen.

De nieuwe regels zullen vanaf 2016 gaan gelden, kwamen het parlement, de raad en de Europese Commissie overeen. De EU-regeringsleiders bereikten over de bail-in afgelopen voorjaar al een akkoord. Daarin was echter een startdatum van 2018 voorzien.