Veel wapenwetten versoepeld in VS

Sinds de bloedige schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse stadje Newton vorig jaar zijn er in de Verenigde Staten ruim honderd nieuwe wapenwetten ingevoerd. Dat schrijft The New York Times. Verrassend is echter dat de meeste van deze wetten, bijna twee derde, het recht op wapenbezit versoepelen, in plaats van verder aan banden leggen. De meeste versoepelingen werden doorgevoerd in staten waar de Republikeinen aan de macht zijn.

Een aantal staten ziet het bewapenen van schoolmedewerkers kennelijk als oplossing om schietpartijen op scholen te voorkomen. In onder meer Alabama, Indiana, Missouri en South Dakota mogen bepaalde medewerkers van scholen voortaan gewapend aan hun werkdag beginnen. Andere staten hebben soortgelijke wetten ingevoerd, maar dan met restricties. In Oklahoma bijvoorbeeld mogen alleen privéscholen hun personeel bewapenen. In meer dan tien staten is alle informatie over de vergunningen van mensen die verhuld een wapen mogen dragen nu vertrouwelijk. In Michigan hoeven mensen voortaan geen vergunning te hebben om een wapen of munitie te kopen, zolang het wapen of de kogels in Michigan zijn geproduceerd. Inwoners van Texas hoeven voortaan minder veiligheidslessen te volgen om een vergunning te krijgen.

Niet alle staten hebben het wapenbezit na de schietpartij op de school Sandy Hook gedereguleerd. Zo heeft Connecticut grote magazijnen verboden en meer dan honderd wapens op de lijst van verboden aanvalsgeweren gezet. Maryland trof vergelijkbare maatregelen. Ook New York legde het bezit van aanvalsgeweren en grote magazijnen aan banden.