De Winter en Witteman: welles-nietes over WOII-grappen

Leon de Winter heeft in een open brief uitgehaald naar columniste Sylvia Witteman van de Volkskrant. De schrijfster bekende zaterdag in een interview met haar krant graag grapjes te maken over concentratiekampen en Anne Frank. De Winter reageerde dinsdag met een woedende ingezonden brief waarin hij de 'ziekelijke hypocrisie' van Witteman beschrijft.

"Ach, wie maakt in de Amsterdamse grachtengordel geen harde grappen over meisjes die van honger zijn omgekomen?" vraagt De Winter zich af in de brief die De Telegraaf publiceerde. De schrijver reduceert het leed dat Witteman is overkomen in haar leven tot overdaad aan luxe en dat ze werd gepest 'omdat ze een dikke kop en een dikke kont heeft'.

"Terwijl je zelf door grenzeloze lust bijna uit je kleren scheurt, gier je van het lachen wanneer je denkt aan dat uitgeteerde kind dat zo nodig ook stukjes voor de krant had willen schrijven", aldus een vileine De Winter. Volgens de schrijver is zijn ingezonden brief geweigerd door de Volkskrant, omdat Witteman is getrouwd met de hoofdredacteur.

"Zal ik Leon er fijntjes van op de hoogte brengen dat mijn eigen grootvader in het verzet zat en in een kamp is omgekomen?", reageert Witteman op Twitter. Daarbij kan De Winter op een sneer terug rekenen. "Zijn demagogie doet overigens wel een beetje denken aan een zekere minister van propaganda in de jaren dertig."