Rusland doet Nederlandse kaas in de ban

Dertien Nederlandse exporteurs van zuivelproducten mogen vanaf eind volgende week geen waren meer uitvoeren naar Rusland. Dat heeft de Russische inspectiedienst Rosselchoznadzor onlangs besloten na controles bij de bedrijven.

Tijdens de controles zouden 'tekortkomingen' bij de bedrijven zijn geconstateerd, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken desgevraagd. Om welke gebreken het gaat, verschilt per bedrijf. De exportbeperking treft vooral grote producenten van kaas, zoals FrieslandCampina, Leerdammer en DOC Kaas.

De invoerbeperkingen op Nederlandse kaas gaan op 19 december in, zo blijkt uit een document van de Russische voedselinspecteur. De brief spreekt van een 'tijdelijke' maatregel, maar de duur ervan wordt niet gespecificeerd. Ook de zegsman van Economische Zaken kan niet zeggen hoe lang de restricties duren.

"Het kan zijn dat sommige bedrijven na een paar aanpassingen snel weer naar Rusland kunnen exporteren", stelt hij. Volgens de zegsman zijn er in totaal ongeveer zestig Nederlandse zuivelbedrijven die naar Rusland exporteren. De groep van dertien zouden samen bijna de helft van de uitvoer naar Rusland voor hun rekening nemen, zo schreef De Telegraaf dinsdag.

Vorige maand uitte Rusland al kritiek op Nederlandse zuivel, omdat het land vindt dat Nederland zijn kaas en melk onduidelijk inspecteert. Op dat moment stond de politieke relatie tussen beide landen al stevig onder druk, na het oppakken van een Russische diplomaat in Den Haag en het enteren - door Rusland - van Greenpeaceschip Arctic Sunrise.