Abrupte censuur bij journaal over Decembermoorden

In Suriname is maandagavond een uitzending van het jeugdjournaal over de Decembermoorden abrupt van televisie gehaald. Halfweg het nieuwsbericht werd de uitzending stopgezet.

Het jeugdjournaal wordt gemaakt door een extern productiehuis, dat haar programma dagelijks aan meerdere televisiestations in Suriname aanbiedt. De staatstelevisie, die onder strikte controle staat van de regering van president Desi Bouterse, censureerde de uitzending echter. Bouterse is zelf hoofdverdachte van de Decembermoorden, de moord op vijftien opposanten van het militaire regime op 8 december 1982.

"Onze medewerkers moeten normaal alles eerst bekijken voordat het in de uitzending gaat. Dat is deze keer niet gebeurd", verdedigt staatstelevisiedirecteur Shirley Lackin zich tegenover ochtendblad De Ware Tijd.

Hennah Draaibaar, hoofdredacteur van het jeugdjournaal, zegt 'diep geschokt' te zijn door het voorval. Volgens haar zijn er geen afspraken over een screening van het programma voordat het wordt uitgezonden. "Wij leveren onze uitzendingen steeds kant en klaar af. Wij hadden een programma gemaakt over de jaarlijkse kerkdienst waarin de Decembermoorden worden herdacht. Er was geen enkele reden om het verslag uit de ether te halen. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting."