'Stuntkerstbomen kunnen markt bedreigen'

Goedkope kerstbomen van onder meer meubelgigant IKEA maken het leven van zelfstandige kerstboomverkopers zuur. "Het zou een bedreiging voor de markt kunnen worden", zegt een woordvoerder van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers maandag. De enige remedie tegen gestunt met goedkope kerstbomen is kwaliteit. "De goedkope bomen gaan minder lang mee."

De IKEA-kerstbomen kosten twintig euro, maar daar krijgt de klant een cadeaupas van negentien euro bij. De euro voor de kerstboom schenkt het Zweedse meubelbedrijf aan Natuurmonumenten. "De bomen zijn vaak een maand geleden al gekapt in Denemarken en Duitsland", aldus de woordvoerder van de kerstboomkwekers.

Ook bij Intratuin wordt gestunt met kerstbomen. Daar krijgen consumenten bij de aanschaf van een kerstboom van 24,95 euro een waardebon van twintig euro.

Naar verwachting worden dit jaar in Nederland weer ruim twee miljoen kerstbomen verkocht. "De verkoop kwam wat later op gang, maar we moeten de 2,2 tot 2,4 miljoen weer kunnen halen." De piek in de kerstboomverkoop wordt de komende week verwacht.