[Eredivisie] Uitslagen speelronde 16

Dit weekend stond de zestiende speelronde van de Eredivisie op het programma. Ook na deze week blijft Vitesse de ranglijst aanvoeren, nadat ze met grote cijfers bij PSV wisten te winnen. In de top van de stand verandert weinig.

Vitesse haalt uit bij PSV en blijft koploper

FC Utrecht en N.E.C. Nijmegen trapten op vrijdagavond het voetbalweekend af. N.E.C. wist na vorige week niet nogmaals te winnen, maar dat hadden ze deels aan hunzelf te danken. In de eerste helft vielen er geen doelpunten, maar vlak na rust was het Markiet die de score voor Utrecht opende. Na ruim een uur spelen kreeg Koolwijk (N.E.C.) zijn tweede gele kaart en hij mocht inrukken. Even later miste Higdon een penalty, waardoor de voorsprong niet verdubbeld werd. Drie minuten later was het alsnog Utrecht dat de goal maakte: 2-0 door De Ridder. Utrecht stijgt door de winst naar de zevende plaats.

Ajax had in eigen huis geen partij aan NAC Breda. Na een half uur stond het 1-0 door een doelpunt van Klaassen. Dit bleek niet zijn laatste van de avond te zijn, want op slag van rust maakte hij ook de 2-0. Na rust ging de ploeg uit Amsterdam door waar ze in de eerste helft ook mee bezig waren: scoren. Weer was het Klaassen die het net wist te vinden in de 64e minuut. Vier minuten later zorgde Bojan voor de eindstand: 4-0.

In Alkmaar speelden de nummer drie FC Twente en de nummer zes AZ tegen elkaar. Al na drie minuten kwam AZ op voorsprong door een treffer van Beerens. De thuisploeg had hierna het veldoverwicht, totdat Twente vijf minuten voor rust de gelijkmaker maakte. Mokhtar scoorde nadat Esteban de bal had losgelaten. In de tweede helft bleven doelpunten uit, tot in de slotminuut Mokhtar zijn tweede maakte. AZ leed zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen, maar blijft wel op de zesde plaats staan.

Koploper Vitesse ging op bezoek bij PSV, dat tot op heden een moeizaam seizoen kent. De ploeg staat momenteel op de tiende plaats en heeft al een tijd geen wedstrijd gewonnen. In de eerste helft speelden beide ploegen prima voetbal. Vitesse wist hun eerste kans meteen om te zetten in een doelpunt: Piazón scoorde de 0-1. Op slag van rust maakte Depay voor PSV weer gelijk. Na 66 minuten kwam Vitesse echt op stoom toen Havenaar de 1-2 maakte. Na de 1-3 kon PSV eindelijk iets terug doen door een treffer van Rekik, maar een minuut later was de voorsprong al weer uitgebreid. Vitesse ging nog even door en sloot de wedstrijd af met een 2-6 overwinning.

In het Noorden ging Feyenoord op bezoek bij sc Heerenveen. Al na een kwartier spelen stond het 2-0 voor de ploeg uit Rotterdam. sc Heerenveen werd wakker en ging op zoek naar een doelpunt. Op slag van rust lukte dit toen Otigba binnenkopte via Feyenoorder Van Beek. Na 90 minuten bleek dit ook de eindstand te zijn, want kansen van onder anderen Finnbogason, Immers en Boëtius gingen niet in het doel. Heerenveen zakt door het verlies een plaatsje en staat nu achtste.

Eveneens in het Noorden, maar dan in Groningen, speelde ADO Den Haag een wedstrijd tegen de plaatselijke FC. ADO opende de score na een half uur toen Kramer een voorzet binnenschoot. Kramer ging eerder deze week in beroep tegen een schorsing en mocht daardoor meespelen. Nog voor rust miste Groningen twee kansen die werden gestopt door Coutinho. Tien minuten voor tijd lukte het Kappelhof om de keeper te verschalken. Snel hierna keken ze echter al weer tegen een achterstand aan toen Beugelsdijk de winnende 1-2 maakte. ADO stijgt hierdoor twee plekken naar de veertiende plaats.

Dit weekend stond ook de veelbesproken IJsselderby weer op het programma. De wedstrijd tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles ging vooraf aan het incident rondom de kampioenssschaal van PEC, die gestolen was uit het stadion door fans uit Deventer. PEC kon echter geen sportief revanche nemen, want de wedstrijd werd gedomineerd door Go Ahead Eagles. Al na vijftien minuten stonden de Eagles met 2-0 voor. Zeker in de eerste helft had Zwolle niks in te brengen in het spel van de thuisploeg. Na rust veranderde er weinig. Go Ahead scoorde nog twee maal, waaronder één uit een penalty nadat Gravenbeek hands maakte in de 16. Invaller Nijland deed daarna nog wel iets terug door de 4-1 te maken, maar verder kwamen de Zwollenaren niet.

AZ-spelers Ortiz, Wuytens en Gouweleeuw kijken toe na de 1-2 van Mokhtar (FC Twente) in de slotminuut. (Foto: Pro Shots)