Bomaanslagen dompelen sjiieten Bagdad weer in rouw

Zeker negen bomaanslagen hebben een aantal sjiitische gemeenschappen in en rond Bagdad zondag in rouw gedompeld. De ontploffingen troffen markten, winkelstraten en autogarages en eisten minstens 33 levens.

Tot dusver maakt niemand aanspraak op de verantwoordelijkheid voor het geweld van zondag. Aanslagen als deze zijn doorgaans het werk van strijders van Al-Qaida in Irak en hun soennitische geestverwanten, die eropuit zijn de door sjiieten geleide Iraakse regering onderuit te halen en de onmin tussen de bevolkingsgroepen op te poken.

De dodelijkste aanslag van zondag trof een autodealer in de sjiitische wijk Baiyaa. Een autobom doodde daar zeven mensen en verwondde er veertien, liet de politie weten. Een tweede autobom kostte vier mensen het leven in een winkelstraat in het centrum van de hoofdstad.

In het oostelijke stadsdeel Ghadeer ontplofte een derde met explosieven volgeladen auto voor een belastingkantoor. Daar vielen zes doden en 22 gewonden. In de wijk Husseiniyah lieten drie mensen het leven toen een autobom ontplofte voor een restaurant. Dertien mensen raakten gewond. In Sadr City en Amil vielen respectievelijk nog eens twee en vijf doden.

Ook soennieten werden het slachtoffer. In Radhwaniya kostte een bomaanslag twee mensen het leven en in het even buiten Bagdad gelegen Taji nog eens drie.