Rel bij Nederlands bezoek Israël

De Israëliërs staan niet toe dat een containerscanner die beschikbaar is gesteld door Nederland gebruikt wordt voor het transport van goederen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Daar was de scanner echter wel voor bedoeld. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zondag.

De Israëlische krant Haaretz schreef zondagochtend dat de officiële ingebruikname in aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD) op het laatste moment niet doorgaat. Nog deze week zouden Nederland en Israël over het gebruik van de containerscanner hebben geruzied.

De onderhandelingen over het programma van Rutte tijdens zijn bezoek aan Israël zondag en maandag liepen al maanden, zegt een woordvoerder van de premier. Wanneer zou zijn besloten dat de feestelijke ingebruikname van de scanner niet kon de zegsman echter niet zeggen.

Premier Rutte zal het onderwerp aan de orde stellen tijdens een onderhoud dat hij zondagavond heeft met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. Rutte brengt vanaf zondag een tweedaags bezoek aan Israël. Sinds zaterdag is de premier al in de Palestijnse gebieden.

Nederland besloot de scanner ter beschikking te stellen om handelsverkeer tussen de Gazastrook en de Westoever mogelijk te maken. Israël staat echter alleen toe dat goederen naar de door Hamas beheerste Gazastrook worden gebracht. Goederen uit de Gazastrook die voor de Westoever bedoeld zijn, worden echter tegengehouden. Volgens de RVD wordt de scanner wel al gebruikt voor producten naar Gaza.