WK-loting Brazilië 2014 bekend

Om 17.00 uur start de loting voor het WK in Brazilië 2014. In dit bericht zullen we je live op de hoogte houden van de loting van de verschillende poules. Daarnaast zal er een live verslag geschreven worden van de opvallende momenten van de loting.

17.00 uur

De loting begint met een ode aan de gisteren overleden oud-president van Zuid Afrika Nelson Mandela. Er worden onder andere beelden van Mandela die de trofee omhoog houdt in het jaar 2010 getoond.

17.05 uur

Een overzicht van typische Braziliaanse beelden worden getoond met bijbehorende voetbal-hoogtepunten. Dit alles onder begeleiding van traditionele Braziliaanse sambamuziek.

17.11 uur

Joseph Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, wordt naar voren geroepen. Hij vraagt het publiek om een minuut stilte ter ere van Nelson Mandela.

17.18 uur

Beelden uit de geschiedenis van het WK volgen elkaar in sneltreinvaart op. Verschillende belangrijke moment zoals doelpunten, acties, grote sterren en het omhoog houden van de trofee zijn aan de orde. Dit allemaal in een opzet waarin een kleine jongen in ouderwetse kleding met zijn koffer een reis maakt langs al deze momenten. Hij eindigt zijn reis op de middenstip van een stadion in Brazilië. Ook het Nederlands elftal komt meerdere malen aan bod, helaas vooral in het voordeel van de tegenstander. 

17.24 uur

De bondscoach van Spanje, Vicente del Bosque, plaatst de WK-trofee op zijn voetstuk. Del Bosque geeft aan dat hij graag voor de tweede maal wereldkampioen wilt worden, maar dat hij aangeeft dat dat heel moeilijk gaat worden in zijn ogen.

17.29 uur

Na de het tweede muzikale intermezzo worden nu alle landen die zich geplaatst hebben voor het WK getoond. Dit wordt bijgestaan door hoogtepunten uit de kwalificatie van het desbetreffende land.

17.36 uur

De mascotte van dit wereldkampioenschap, Fuleco the Armadillo, wordt op het podium gehaald. Hij wordt geflankeerd door de Braziliaanse international Marta Vieira da Silva, vijfvoudig Speelster van het jaar, en Bebeto, de voormalige spits van het Braziliaanse elftal. Beiden maken deel uit van de groep van zes ambassadeurs van dit WK. 

17.43 uur

Pelé maakt zijn opwachting op het podium. Op de vraag of hij denkt dat het Braziliaanse team in 2014 wereldkampioen wordt antwoordt hij dat in ieder geval verwacht dat ze de finale gaan halen.

17.49 uur

De mensen die de loting gaan verrichten worden het podium gehaald. De loting staat onder leiding van secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke. De loting wordt uitgevoerd door acht voetballegendes. Dit zijn Alcides Ghiggia (Uruguay, tevens de oudste nog levende WK-winnaar), Geoff Hurst (Engeland), Cafu (Brazilië), Fabio Cannavaro (Italië), Mario Kempes (Argentinië), Fernando Hierro (Spanje), Zinedine Zidane (Frankrijk) en Lothar Matthäus (Duitsland). Valcke legt vervolgens uit hoe de loting zal lopen.

17.56 uur

De loting is nu echt begonnen! Brazilië zelf wordt als eerste getrokken en wordt geplaatst in groep A. Dit was vantevoren al bekend. Vervolgens worden de groepshoofden geplaatst in de groepen. 

18.00 uur

De rest van de landen gaat nu worden ingedeeld. Italië loot als eerste de pot van Uruguay. Dit houdt in dat Nederland sowieso in pot vier blijft. Chili is het volgende land wat uit de pot komt. Zij worden geplaatst in de groep van Spanje. Brazilië krijgt vervolgens concurrentie van Brazilië. Ecuador komt vervolgens uit de pot. Zij worden automatisch in de groep van Zwitserland geplaatst. Ivoorkust komt in de groep van Colombia terecht. Nigeria wordt bij Argentinië in de groep geplaatst. Ghana loot vervolgens Duitsland wat inhoudt dat Algerije in de groep van België geplaatst wordt. Vooralsnog niet slecht voor onze zuiderburen.

18.06 uur

De derde ronde van landen is aan de beurt. Mexico komt als eerste uit de pot en wordt in groep A geplaatst. Australië komt in de groep van Spanje terecht. Japan volgt Australië op en komt bij Colombia en Ivoorkust in de poule. Costa Rica komt in groep D bij Uruguay en Italië. Groep E wordt aangevuld met Honduras. Iran komt bij Argentinië en Nigeria terecht, een lastige poule voor de Iranezen. De USA komen bij Duitsland terecht. Zuid Korea sluit deze ronde af en komt bij België terecht, opnieuw niet slecht voor België.

18.11 uur

De openingswedstrijd van het WK is bekend. Kroatië komt bij Brazilië en zij zullen de openingswedstrijd spelen. Nederland wordt getrokken en komt bij Spanje terecht. De finale van 2010 is de openingswedstrijd van deze poule. Alles is mogelijk in deze poule. Griekenland komt vervolgens uit de pot en maakt poule C compleet. De poule des doods is mogelijk bekend. Engeland loot de poule van Italië en Uruguay. Frankrijk maakt vervolgens poule E compleet. Bosnië-Herzegovina, de enige debutant deze editie, komt in poule F terecht. Portugal komt bij Duitsland terecht, een lastige poule voor alle teams. Rusland maakt de loting compleet en loot de poule van België. 

18.19 uur

Hiermee zijn alle poules bekend. De loting wordt afgesloten met een optreden van een plaatselijke zangeres. Er zijn mooie poules uit de loting voortgekomen. Er kan nu met spanning worden uitgekeken naar volgend jaar.

Groepen

Poule A
1  Brazilië
2  Kroatië
3  Mexico
4  Kameroen
Poule B
1  Spanje
2  Nederland
3  Chili
4  Australië
Poule C
1  Colombia
2  Griekenland
3  Ivoorkust
4  Japan
Poule D
1  Uruguay
2  Costa Rica
3  Engeland
4  Italië
Poule E
1  Zwitserland
2  Ecuador
3  Frankrijk
4  Honduras
Poule F
1  Argentinië
2  Bosnië-Herzegovina
3  Iran
4  Nigeria
Poule G
1  Duitsland
2  Portugal
3  Ghana
4  USA
Poule H
1  België
2  Algerije
3  Rusland
4  Zuid Korea