500 jihadisten voor Nigeriaanse rechtbank

Het Nigeriaanse leger wil dat zo'n vijfhonderd jihadisten snel voor de rechter komen. De verdachten zijn onder anderen militairen en paramilitairen en worden ervan beschuldigd de extremistische organisatie Boko Haram te hebben geholpen. Ze zitten vast, maar zijn nog niet berecht.

In het noordoosten van Nigeria is al zes maanden lang de noodtoestand van kracht, vanwege een opstand van islamitische extremisten. Het leger heeft verregaande bevoegdheden en treedt keihard op. Mensenrechtenorganisaties hebben de noodklok geluid over de mensenrechtenschendingen die door het leger worden begaan. Zo zouden er honderden gevangenen in detentie zijn omgekomen, onder andere door verstikking, uithongering en marteling.

Het Nigeriaanse leger bracht woensdag een rapport uit waarin staat dat van de veertienhonderd mensen naar wiens zaak is gekeken, vijfhonderd direct moeten worden berecht. Het gaat om 'belangrijke' verdachten, die terroristen zouden hebben getraind, maar ook om opstandelingen die werden getraind in Mali en andere landen 'met als doel terreuraanslagen te plegen in Nigeria', schrijft het leger in het rapport. Ook werd geadviseerd om 167 mensen direct in vrijheid te stellen.

Dinsdag zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan na urenlang beraad met het leger, dat er een 'interventieprogramma' moet komen dat gericht is op de sociaal-economische ontwikkeling van het noordoosten van Nigeria. Hij waarschuwde echter dat een dergelijke programma alleen succesvol kan zijn als de vrede en veiligheid in het gebied zijn hersteld.