Honderden bestellers illegaal vuurwerk gewaarschuwd

Bij een actie tegen het online aanschaffen van illegaal vuurwerk zijn tot nu toe 350 bestellers gewaarschuwd. Zij hebben een persoonlijke videoboodschap van de politie in hun mail gehad en een brief op hun thuisadres gekregen, meldt de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers woensdag.

De taakgroep kondigde de nieuwe aanpak vorige maand aan, maar wilde niet toelichten hoe achterhaald wordt wie illegaal vuurwerk bestellen. Het meeste illegale vuurwerk zou bij webshops in Polen worden besteld.

De actie veroorzaakte op fora voor vuurwerkliefhebbers al voor de nodige onrust. Het wantrouwen richting Poolse webshops met in Nederland verboden vuurwerk zou toenemen omdat de bestellers denken dat die hun gegevens doorspelen naar de Nederlandse politie of de taskforce. Of dat zo is, wil de taakgroep niet zeggen. Als mensen weten hoe hun gegevens worden achterhaald werkt het niet meer, gaf een woordvoerder vorige maand aan.

Wel benadrukt de taakgroep dat de politie geen inzage krijgt in persoonlijke gegevens. De taakgroep, waar onder meer politie en justitie in zijn vertegenwoordigd, krijgt die gegevens wel om de waarschuwing te kunnen sturen. "Maar die worden daarna gelijk vernietigd, ook om te voorkomen dat een eventueel strafproces wordt verstoord doordat de gegevens onterecht zijn bewaard."

De politiewoordvoerder die de persoonlijke video's inspreekt, zou alleen de initialen van de bestellers te zien krijgen. Voor zover bekend heeft niemand zijn bestelling na de waarschuwing doorgezet.

Het doel van de actie is dat mensen niet meer geloven dat ze veilig en anoniem illegaal vuurwerk kunnen bestellen. Die bestellingen zijn volgens de taakgroep ook gevaarlijk voor onder meer postverwerkers, omdat de bestellingen onherkenbaar worden verpakt en vaak tijdens de verzending al kruit zouden lekken.