Rutte: gefeliciteerd met onze verjaardag

In de Ridderzaal in Den Haag is zaterdagmiddag de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden officieel begonnen. Onder anderen premier Mark Rutte hield een toespraak. Verder traden diverse artiesten op. In de Ridderzaal waren ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig.

"Van harte gefeliciteerd met onze verjaardag", zei de minister-president. "Want 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden is een gezamenlijke mijlpaal en een feest dat we met elkaar vieren." Volgens Rutte hebben we 'met elkaar een samenleving opgebouwd die alle inwoners van het koninkrijk de kans biedt iets moois van het leven te maken. Individueel én gezamenlijk.'

Eerder op de dag werd op het strand van Scheveningen de historische landing van prins Willem Frederik nagespeeld. In de avond is er het Koninkrijksconcert in het Haagse Circustheater.

In de jaren 1813-1815 werd de basis gelegd voor het koninkrijk en de ontwikkeling ingezet naar een democratisch bestel. De viering van het 200-jarig bestaan duurt tot en met 26 september 2015.


Rutte: gefeliciteerd met onze verjaardag - NOS