Schultz spreekt Duitsland aan op tolplan

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft haar Duitse collega aangesproken op het plan om tol in te voeren voor buitenlandse automobilisten. Dat schrijft Schultz donderdagmiddag in antwoord op Kamervragen van D66.

De bewindsvrouw heeft haar Duitse collega verzocht om een overleg om deze ontwikkeling te bespreken en heeft de Nederlandse zorgen overgebracht. Het tolplan is afkomstig uit het regeerakkoord dat de coalitie van CDU/CSU en SPD woensdag presenteerde.

Inhoudelijk kan Schultz nog niet reageren, omdat de precieze details nog niet bekend zijn. "Uitgangspunt is echter dat deze niet discriminatoir of onevenredig mogen uitpakken voor buitenlandse gebruikers van het Duitse wegennet." Ook de Europese Commissie zal 'nauwgezet kijken' naar de nieuwe plannen.

Het is binnen de EU namelijk verboden om alleen buitenlanders tol te laten betalen. Brussel heeft er echter geen bezwaar tegen als Duitsland zijn inwoners ook tol laat betalen, maar dat via lagere wegenbelasting teruggeeft, schrijft de bewindsvrouw. Schultz belooft de Kamer te informeren zodra er concrete plannen liggen.

Op het Duitse voornemen klinkt zowel binnen als buiten de Tweede Kamer veel kritiek. Volgens de SP worden Nederlandse automobilisten keihard gepakt. Ook de ANWB verzet zich tegen de plannen.