'Smartphone arts potentiële bron van infecties'

Smartphones van artsen en verplegers zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Daarom moeten er net als voor horloges en sieraden snel regels voor het gebruik van mobiele telefoons binnen ziekenhuizen komen, stellen onderzoekers van het VUmc in het vakblad Medisch Contact.

De onderzoekers analyseerden acht onderzoeken waarin werd nagegaan wat voor bacteriën er zoal zitten op smartphones van ziekenhuismedewerkers. Als een smartphone op zijn kop in een petrischaaltje met voedingsbodem wordt gelegd en gelijk weer weg wordt gehaald, is de vorm van het apparaat enkele dagen later al duidelijk terug te zien in de opgekweekte micro-organismen.

In de onderzochte studies bleek 42 tot 95 procent van de telefoons besmet met bacteriën uit een ziekenhuis. In vijf studies werden op een deel van de telefoons, tot 31 procent, ook resistente bacteriën zoals MRSA gevonden.

De overgrote meerderheid van de medewerkers maakte zijn telefoon nooit schoon met alcohol. Ziekenhuismedewerkers mogen geen horloges, armbanden of lange mouwen dragen omdat dat ideale nestelplaatsen voor bacteriën zijn. Het verbieden van smartphones gaat de onderzoekers te ver omdat die ook duidelijke voordelen hebben.

Daarom moeten er regels komen. Reinigen met alcohol gaat niet zomaar, omdat bijvoorbeeld producent Apple dit sterk ontraadt. Wel kan een speciale beschermfolie om het toestel worden gedaan die wel kan worden gedesinfecteerd.