EU en VS: 'Nieuw ACTA is geen ACTA, Úcht!'

Het door Wikileaks eerder al gelekte nieuwe ACTA handelsverdrag, dat nu de naam TTIP heeft gekregen, is - als het aan de spindoctors van de Europese Commissie ligt, helemaal geen ACTA. Althans, dat moet de media zo luidkeels mogelijk duidelijk worden gemaakt, zo blijkt uit de inhoud van het communicatieplan van de EU mbt het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

ACTA was het eerste gedrocht. In het diepste geheim werd daar gewerkt aan een verdrag dat in één klap nagenoeg alle burgers criminaliseerde, de weg openzette voor verregaande vormen van censuur en Amerikaanse boetepraktijken. Providers zouden verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor inbreuk door hun klanten en de wetten omtrent octrooien op onder meer medicijnen zouden worden aangescherpt, met als resultaat vooral veel meer civiele en strafrechtelijke zaken, miljoenenboetes voor burgers die een mp3-tje delen en sterk stijgende tarieven in de medische-, biologische-, voedsel- en technologiesectoren.

TTIP is in feite hetzelfde als ACTA, maar nu probeert de EU dus te bewerkstelligen dat die nadelen vooral zoveel mogelijk worden verzwegen. Dit plan moet voorkomen dat de Europeanen opnieuw massaal in opstand komen tegen de nieuwe versie van ACTA.

Alle communicatie moet er op gericht zijn om de brede boodschap van economische groei en banenwinst te benadrukken. Ook moeten er andere organisaties worden ingeschakeld om bij het publiek brede steun te verwerven. Daarnaast moet de Europese Unie zoveel mogelijk met één stem spreken, zo weet Webwereld te melden. "Alleen de voordelen moeten worden genoemd en daarvoor moeten de mainstream media worden ingeschakeld. Die hebben toch alleen maar oog voor de economie en het creëren van banen. Daar wordt in de communicatie vanuit de Brusselse wandelgangen dan ook de nadruk op gelegd."