Multicolorpieten op IJburg

De kinderen in de Amsterdamse woonwijk IJburg zullen het dit jaar zonder Zwarte Pieten moeten stellen. Bij de Sinterklaasintocht van vandaag zullen alle Zwarte Pieten vervangen zijn door multicolorpieten.

De IJburgse Pieten zijn ten opzichte van de Amsterdam-Centrum-Pieten raciaal radicaal anders. De IJburgse varianten hebben niet alleen andere basiskleuren, maar hebben ook anders gekleurde lippen, dragen geen oorbellen en sommige hebben geen pruik, schrijft Het Parool.

Toch ziet een woordvoerder van de organisatie de veranderde intocht niet als breuk met de traditie. "We willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen."

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik laat via een woordvoerder weten tevreden te zijn over de multicolorpieten en maakt van de gelegenheid gebruik om het d-woord te gebruiken: "In ons stadsdeel is geen ruimte voor discriminatie."

Update 16.25 uur:
Het blijkt allemaal nogal mee te zijn gevallen met de Pietverkleuringen. Niet meer dan vijf van ze bleken in afwijkende kleuren geschminkt te zijn. De rest was bruin of lichtbruin.