Asscher ziet verbetering in relatie met Rusland

De relatie tussen Nederland en Rusland is de afgelopen tijd verbeterd. De verhouding tussen beide landen is 'minder problematisch' geworden, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD), die op bezoek is in Indonesië.

De afgelopen maanden waren de diplomatieke verhoudingen op een dieptepunt beland, onder meer door de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse gezant in Moskou. Daarnaast vechten beide landen een juridische strijd uit over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise voor het Zeerechttribunaal in Hamburg.

Er zit echter schot in de zaak. De Nederlandse opvarenden zijn inmiddels op borgtocht vrij en donderdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat de staat genade zou moeten tonen aan de activisten. Asscher is blij met deze uitspraak. "Het is positief dat de president ook heeft aangegeven dat hij vindt dat deze mensen vrijgelaten moeten worden."

De steeds oplopende spanning tussen Nederland en Rusland lijkt wat minder te worden, zei de vicepremier. Al gaat de vlag voorlopig nog niet uit. "We vinden nog steeds dat de hele vervolging moet eindigen en dat de mensen het land kunnen verlaten en het schip ook. Het is pas afgelopen als het helemaal is afgelopen en dat is nog niet zo."

Het Zeerechttribunaal vonnist vrijdagmiddag of schip en bemanning moeten worden vrijgegeven.