PvdA wil betalingsregeling voor verkeersboetes

Mensen met hoge schulden moeten afspraken kunnen maken over hoe ze hun verkeersboetes betalen. Schuldenaren moeten zo meer tijd krijgen om hun huishoudboekje op orde te krijgen, wil PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "Hiermee voorkomen we dat mensen met financiële problemen op straat komen te staan of in de gevangenis belanden."

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voert nu straffen uit en mag daar niets over afspreken, aldus Recourt. De door de wet opgelegde 'agressieve wijze van incasso' houdt volgens hem geen rekening met de menselijke maat. Het Kamerlid wijst erop dat een incasso door het CJIB bijvoorbeeld kan leiden tot huisuitzetting omdat het CJIB niet mee kan doen met een schuldsanering.

"Iemand die werkelijk niet in staat is een boete te betalen moet in de gelegenheid kunnen worden gesteld om een betalingsregeling te treffen", vindt Recourt. "Dit voorkomt dat iemand onnodig verder in de problemen komt. Zeker in deze tijd is het van groot belang om mensen wat tijd te gunnen om aan een financiële verplichting te voldoen."

VVD-Kamerlid Ard van der Steur heeft in een reactie aan nu.nl laten weten dat alleen in uitzonderlijke gevallen een betalingsregeling mogelijk zou moeten zijn. Dergelijke regelingen kosten volgens hem extra mankracht en dus geld. "Wij kunnen ons hooguit in zeer schrijnende gevallen een betalingsregeling voorstellen en misschien ook nog in het geval van wettelijke schuldsanering."