Universal breekt omzetrecord ondanks dure flops

Filmstudio Universal Pictures heeft een nieuw omzetrecord gevestigd. In Noord-Amerika werd zeventien miljoen dollar meer binnengehaald dan vorig jaar. De omzet van 1,352 miljard is het beste resultaat ooit, maakte de studio bekend. Opmerkelijk, want naast de recessie had de studio ook te maken met dure flops als White House Down, R.I.P.D. en vooral The Lone Ranger.

Als belangrijkste goedmaker wordt Despicable Me 2 genoemd, met een Noord-Amerikaanse omzet van bijna 366 miljoen dollar. Fast & Furious 6, met een omzet van 239 miljoen, is een goede tweede. Despicable Me 2, met een wereldopbrengst van maar liefst 916 miljoen dollar, is de film met de op een na hoogste opbrengst ooit voor Universal. Alleen Jurassic Park uit 1993 stijgt daar met bijna 1,03 miljard dollar bovenuit.

Het record voor de buiten Noord-Amerika behaalde omzet werd al in augustus gevestigd. Toen maakte Universal bekend dat in totaal 2,138 miljard dollar was opgehaald, waarmee weer een record uit 2012 sneuvelde.

De verwachting is dat de kassarecettes voor Universal nog flink stijgen voor het jaar voorbij is. Eind december komt nog het samoerai-epos 47 Ronin uit, met Keanu Reeves in de hoofdrol. Daarna verschijnt, in elk geval in de Verenigde Staten, nog het op feiten gebaseerde Lone Survivor, met Mark Wahlberg als Navy Seal in Afghanistan.


Universal breekt omzetrecord ondanks dure flops (Foto: Novum)