Curaçao loopt massaal uit voor koningspaar

De inwoners van Curaçao zijn maandag massaal uitgelopen voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De straten van de oude volkswijk Otrobanda waren gevuld met jonge en oude mensen, van wie velen in het oranje waren gestoken.

In Willemstad trof het koningspaar een enthousiastere sfeer dan eerder op Bonaire, waar Willem-Alexander en Máxima door demonstranten werden onthaald. Duizenden mensen drongen zich in de kleine steegjes van de oude stadskern van Willemstad en zorgden met muziek, dans en zang voor een ongeëvenaarde ambiance tijdens het koninklijke kennismakingsbezoek.

Twee dagen verblijven Willem-Alexander, Máxima en de Nederlandse delegatie onder leiding van minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) op het grootste eiland in het koninkrijk. Maandagochtend stonden honderden schoolkinderen bij het paleis van de gouverneur om te zien hoe koning en koningin de volksliederen van beide landen aanhoorden, waarna Willem-Alexander de erewacht inspecteerde.

In Otrabanda hadden de bewoners de kleine steegjes tot in de puntjes versierd. Alle schoolkinderen in de wijk stonden met vlaggetjes langs de route. Vrijwel iedereen was vol lof over de koning, die 'warmte uitstraalt en met liefde koning wil zijn voor ons allemaal', zoals een vrouw langs de route zei. "Deze koning laat zien dat wij erbij horen en dat wij ook altijd bij Nederland willen horen."

Dinsdag is de tweede en laatste dag van het koningsbezoek. Woensdag eindigt de kennismakingstoer langs alle inwoners van het koninkrijk in Aruba. Ook daar verblijven Willem Alexander en Máxima twee dagen. Aansluitend aan het bezoek van de Antilliaanse eilanden, gaat de complete delegatie nog naar Venezuela en Colombia voor een officieel bezoek.