'Straks werknemerstekort door laaggeletterdheid'

De toenemende laaggeletterdheid leidt over vijf jaar tot grote tekorten op de arbeidsmarkt. Dat zeggen taalvaardigheidsdeskundigen woensdag in de Volkskrant. Het aantal 45-plussers dat alleen heel eenvoudige en korte teksten begrijpt stijgt volgens hen onrustbarend snel.

Van de beroepsbevolking boven de 55 jaar is 21 procent laaggeletterd. Als naar de hele beroepsbevolking wordt gekeken, steeg het percentage laaggeletterden de afgelopen zeventien jaar van 9,4 naar twaalf procent.

Onder 45-plussers is de stijging het sterkst, bleek in een vorige maand verschenen onderzoek. Vaak verleren mensen het schrijven en het lezen omdat ze dit na hun schooltijd nauwelijks nog doen. Als de babyboomgeneratie over vijf jaar met pensioen gaat kan een gebrek aan mensen die redelijk kunnen lezen of schrijven ontstaan.

Dat is een demografische tijdbom, zegt prinses Laurentien, echtgenote van prins Constantijn en voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven in de krant. De breder wordende kloof tussen laaggeletterden en geletterden bedreigt volgens haar de sociale cohesie.

Laaggeletterdheid komt veel voor onder migranten en vrouwen zonder werk. Maar ook bij mensen met een baan. Een werkverslag kunnen ze niet maken, zegt hoogleraar onderwijs aan lager opgeleiden Maurice de Greef in de krant. Sommige magazijnmedewerkers sorteren producten bijvoorbeeld op kleur. Dit zou werkgevers miljoenen euro's per jaar kosten.