Bulgaarse puppy's ingenomen om hondsdolheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw puppy's uit Bulgarije in beslag genomen omdat ze niet waren ingeënt tegen hondsdolheid. Het gaat om zes dieren. Vorige maand werd de ziekte bij twee honden vastgesteld. Die dieren hebben een spuitje gekregen.

De honden werden in beslag genomen in de omgeving van Nijmegen. Op een andere locatie zijn buitenlandse niet-geregistreerde diergeneesmiddelen aangetroffen en in beslag genomen.

Hondsdolheid komt onder Nederlandse honden en katten niet voor, en dat wil de NVWA graag zo houden. Naast de reguliere inspecties heeft de NVWA verhoogde aandacht voor puppy's uit Bulgarije na de vondst van vorige maand.

De NVWA zegt een toenemende interesse te zien voor buitenlandse honden. Zo zouden Nederlanders zwerfhonden willen adopteren om te voorkomen dat ze worden afgemaakt. "Hoe nobel het ook is, mensen moeten zich goed realiseren dat dergelijke honden vaak niet beschikken over de juiste documenten", aldus de NVWA. De dieren kunnen bovendien gedragsproblemen hebben.

Hondsdolheid is een virusinfectie die, als te laat wordt ingegrepen, in honderd procent van de gevallen dodelijk is. Hondsdolheid kan op mensen worden overgebracht door bijten en likken.