Aboutaleb wil marineschepen in haven Rotterdam

De marine moet schepen inzetten voor controles bij de haven van Rotterdam. "Het is raar dat wij wel optreden tegen piraterij in Somalië en dat we de grootste waterweg van het westelijk halfrond niet beveiligen. Ik vind het een manco in onze bewaking", zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb dinsdag op de radiozender van RTV Rijnmond.

De PvdA-burgemeester heeft nooit begrepen waarom er geen afschrikwekkende militaire macht in de haven is. "We zijn een grote haven in de wereld. Er zijn altijd grote belangen te verdedigen. Je komt Schiphol ook niet binnen zonder de marechaussee te passeren."

De zeehavenpolitie houdt de openbare orde en veiligheid al in de gaten en treedt op tegen smokkel. De haven voldoet dan ook aan internationale veiligheidsnormen. "Anders zouden bijvoorbeeld Amerikaanse schepen niet deze kant op komen."

Waar de marineschepen dan voor nodig zijn wilde de burgemeester niet zeggen. "Het is goed om te laten zien dat er niet met je gesold wordt." Dat er nu geen grote incidenten zijn, betekent volgens de burgemeester niet dat dit altijd zo blijft. "Er kan van alles gebeuren en het is veel beter om op zaken voorbereid te zijn dan achteraf sorry te zeggen."

De burgemeester ging niet in op de vraag of de marineschepen bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor terrorismebestrijding. "Het is niet goed mensen allerlei angstbeelden aan te praten. Er is ook politie in Rotterdam, gewoon omdat het hoort dat je als stad bent voorbereid op slechte dingen die zouden kunnen gebeuren."