Rectificatie: Sony gaat doorverkoop games niet verbieden

De wijzigingen die Sony in de gebruiksvoorwaarden heeft aangebracht waar FOK!games eerder vandaag over heeft bericht, hebben naar alle waarschijnlijkheid niets te maken met het belemmeren van tweedehandsverkoop. Dat concludeert FOK!games na nader onderzoek te hebben verricht.

"U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als softwaredownload) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf."

Bovenstaand citaat gaat niet over tweedehandsverkoop, maar over de bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Wanneer je een game aanschaft ben je alleen eigenaar van de disc, maar niet van de software die in de disc zit. De code in het spel wordt aan de gebruiker gelicenceerd. De gebruiker mag daar bijvoorbeeld geen gebruik van maken om een eigen spel te bouwen - tenzij hij of zij dus toestemming van de licentiehouders krijgt.

Tweedehandsverkoop kan, zoals in het originele artikel wordt aangeduid, überhaupt niet belemmerd worden dankzij de Europese wetgeving. In Amerika geldt ook de first-sale doctrine. Sony heeft in een recente FAQ aangegeven dat je gewoon games kunt doorverkopen. Sony WorldWide Studio's president Shu Yoshida heeft een vorm van DRM ontkend.

Ondanks dit alles houden we Sony nauwlettend in de gaten, mochten de intenties van het bedrijf toch veranderen.