Het gaat vriezen! (een beetje)

De eerste vorst die zondagnacht zijn intrede doet kan maandag in de vroege ochtend lokaal tot lichte gladheid leiden. "Vooral in het oosten en zuiden bestaat de kans dat mist aanvriest, we geven dus een kleine waarschuwing uit", zegt een woordvoerder van de ANWB zaterdag.

In het zuidoosten kan het volgens Meteo Consult een graadje vriezen, in het oosten en midden van het land schommelt de temperatuur dan rond de nul. Neerslag wordt niet verwacht, daarom valt het met de gladheid waarschijnlijk mee. "Bruggen en viaducten kunnen door neerslaande dauw wel glad worden, maar daar wordt vaak goed tegen gestrooid", zegt een woordvoerder.

Op de Limburgse heuveltoppen landen zondagochtend volgens Meteo Consult de eerste vlokken natte sneeuw.

Zondagavond valt de wind naar verwachting weg. In de daaropvolgende nacht is het helder en koelt het snel af. De gladheid die wordt verwacht is overigens laat in vergelijking met vorig jaar. Toen moesten de eerste strooiwagens ruim twee weken eerder de weg op. Aan de grond heeft het dit seizoen overigens al gevroren, maar op waarneemhoogte, anderhalve meter boven de grond, nog niet.