Brandweer stopt met portofoons C2000

Brandweermannen in het veld praten vanaf volgend jaar onderling niet meer met C2000-portofoons, maar via andere walkietalkies. De brandweer Midden- en West-Brabant is namens bijna alle korpsen aan een aanbesteding begonnen om meer dan 6200 alternatieve walkietalkies binnen te halen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Naast de andere walkietalkies komen er nog een 4500 nieuwe C2000-portofoons voor bevelvoerders. Leidinggevenden lopen vanaf volgend jaar volgens de krant dus met twee portofoons rond.

Het systeem C2000 vertoont regelmatig kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij er veel van wordt gevergd. Zo had de Groningse politie vorig jaar in aanloop naar de rellen die in Haren uitbraken nog grote problemen met de communicatieapparatuur.

Ook bij de brandweer geeft het systeem volgens de krant veel problemen. Zo zouden brandweermannen niet meer onderling kunnen communiceren zodra ze een brandend pand in gaan. Uit onvrede kochten korpsen daarom al op kleinere schaal andere portofoons die wel aan de eisen voldoen. Dat lag gevoelig, maar nu zou het omzeilen van C2000 de nieuwe landelijke maatstaf zijn.

Met de nieuwe portofoons zijn inmiddels geslaagde tests gedaan. Ze zijn ook goedkoper, zegt plaatsvervangend regionaal commandant Gert-Jan Verhoeven in de krant.