Britse marinier schuldig aan moord op Afghaan

Een Britse marinier is vrijdag door de krijgsraad schuldig bevonden aan de moord op een zwaargewonde opstandeling in de Afghaanse provincie Helmand in september 2011. Twee van zijn collega's zijn vrijgesproken. Dat melden Britse media.

De marinier, een sergeant, heeft de trekker overgehaald, oordeelde de krijgsraad. De twee anderen werden eveneens vervolgd voor moord, omdat ze de sergeant zouden hebben aangemoedigd tot zijn gruweldaad. De rechter oordeelde echter anders en sprak hen vrij.

De zaak spitste zich toe op een video die met een camera op de helm van een van de mariniers was geschoten. Op de beelden is te zien hoe de opstandeling ruw van een veld wordt gesleept nadat hij bij een luchtaanval door een Britse gevechtshelikopter gewond was geraakt.

De acht leden van de Britse patrouille beschimpen de gewonde opstandeling en lachen hem uit. Daarna volgt een gesprek waarin enkele mariniers de mogelijkheid bespreken de strijder dood te schieten.

Volgens de aanklagers wachtten de militairen op dat moment tot de helikopter vertrokken is, zodat ze ongezien hun gang konden gaan. De sergeant grijpt zijn pistool en vuurt een kogel af in de borst van de opstandeling. "Daar ga je, bevrijd van aardse kwelling, jij klootzak. Niets wat je ons niet zou aandoen."

Even later zegt hij tegen zijn collega's: "Dit blijft natuurlijk onder ons, makkers. Ik heb zojuist de Geneefse Conventie geschonden."

De video werd per toeval gevonden tijdens een ander onderzoek naar videomateriaal op de laptop van een militair.