Stedelijk Museum 'onnodig lang' dicht

Het Stedelijk Museum is 8,5 jaar dicht geweest en dat is 'onnodig lang'. De jarenlange sluiting zette de geloofwaardigheid van het museum onder druk. Dat schrijft een commissie onder leiding van Wim Deetman die onderzoek deed naar de nieuwbouw van het museum. Het rapport werd vrijdag gepubliceerd.

De sluiting leverde financiële problemen op. Zo gaven sponsors veelal aan het museum alleen te willen bijdragen als het museum open was. Daarbij is het volgens de commissie onwenselijk dat een museum als het Stedelijk lang dicht is, vanwege het 'sociale contract' met de Amsterdammers. Een hele generatie heeft nu een bezoek aan het Stedelijk moeten missen.

Het museum in Amsterdam werd op 1 januari 2004 gesloten om druk te zetten op het bouwproces. Volgens de commissie zette de gemeente zichzelf daarmee klem. De commissie adviseert de gemeente om voortaan een draaiboek aan te leggen voor aanbestedingen. Daarbij moet een inschatting worden gemaakt van mogelijke risico's.

Het budget voor de nieuwbouw werd netto met 15,3 miljoen euro overschreden. Amsterdam gaf de commissie vorig jaar de opdracht de vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de verbouwing van het Stedelijk Museum onder de loep te nemen. Het museum opende pas in september 2012 weer zijn deuren.