Arriva test achteraf betalen via smartphone

Openbaarvervoerbedrijf Arriva begint een proef met achteraf betalen voor een reis via een smartphone. Het betaalsysteem Touch and Travel wordt als het aan Arriva ligt de 'volgende evolutionaire stap' in de ov-wereld.

Met het systeem kunnen reizigers inchecken via de applicatie op hun smartphone om op het eindstation uit te checken, meldt Deutsche Bahn-dochter Arriva donderdag. Het systeem verzorgt zelf de route- en tariefbepaling. De reiskosten worden achteraf via automatische incasso in rekening gebracht.

Vooraf geselecteerde testpersonen kunnen tijdens de proef met de applicatie reizen met de noordelijke treinen van Arriva en een aantal bussen in Friesland. In- en uitchecken bij een overstap naar een ander Arriva-vervoermiddel is onnodig.

Arriva belooft de bevindingen van de proef te delen met andere geïnteresseerde partijen. Het systeem draait volgens Arriva sinds 2010 succesvol in Duitsland, waar Deutsche Bahn het introduceerde.

Het ov-bedrijf stelt dat vervoerders zich aan moeten passen aan de constant veranderende wensen van reizigers. "Waar openbaar vervoer tot dusver een overwegend 'prepaid' karakter had, worden 'postpaid'-oplossingen vaker vereist", aldus de vervoerder.