Regering wil reisgegevens opslaan

De regering wil reisgegevens opslaan om potentiële terroristen beter te kunnen opsporen. Wanneer iemand Nederland verlaat of binnenkomt, dan wordt dat in de toekomst geregistreerd en bewaard. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof donderdag gezegd tegen RTL Nieuws.

"Nu worden uw reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten", zei Schoof voor de camera van RTL. Hij wil daarmee beter zicht krijgen op potentiële terroristen, zoals de Nederlanders die momenteel in Syrië vechten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarmee hij deze registratie regelt. Schoof zegt dat de registratie onder 'hele stringente voorwaarden' moet plaatsvinden. Momenteel vechten zo'n honderd Nederlandse jihadisten in Syrië. De geheime dienst AIVD maakt zich grote zorgen maakt over de toenemende radicalisering van islamitische jongeren als gevolg van de strijd in Syrië.