Eerste foto's Steam Machine-prototype te zien

De Seattle Times ging op bezoek bij Valve en dit bezoek leverde wat foto's op van een prototype van de Steam Machine. De Steam Machine is een (spel)computer van Valve die aan bepaalde eisen moet voldoen, maar verder zelf samen te stellen is.

De Steam Machines draaien allemaal op het eigen besturingssysteem van Valve: Steam OS. De grafische kracht in alle prototypes komt op dit moment van Nvidia Titan-, GTX 780-, GTX 760- en GTX 660-kaarten. Daarnaast komt de CPU van Intel in de vorm van i3, i5 of i7-processors en wordt het geheel afgemaakt met 16GB RAM.

Eén van de prototypes was te zien voor de Seattle Times en zo op het eerste oog lijkt het op een Xbox One of 'gewone' tv-decoder met harde schijf. Geen opvallend design aan de buitenkant dus.


Medewerkers van Valve tonen een Steam Machine-prototype (Foto: Seattle Times)

Iets wat alle prototypes gemeen hebben is de controller, een controller zonder analoge sticks. In plaats van de analoge sticks zijn er twee touchpads te zien die beter muisbewegingen kunnen simuleren.


Steam Controller (Foto: Seattle Times)
 
Om tot deze controller te komen werden er een flink aantal ontwerpen getest, ook met trackball.
 

Verschillende ontwerpen controller (Foto: Seattle Times)
 
Het is de bedoeling dat in 2014 de eerste echte Steam Machines te koop zullen zijn. Wanneer precies en welk bedrag je mag gaan aftikken is op dit moment nog niet bekend. Wat we wel weten is dat de prototypes op dit moment zo'n 500 tot 1300 euro kosten. Kassa!