Weekers wil accijnsverhoging na halfjaar evalueren

De Tweede Kamer wordt pas volgend jaar zomer geïnformeerd over de zogeheten grenseffecten als gevolg van het verhogen van de accijnzen op brandstof. Dat zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandag in het debat over het belastingplan van volgend jaar.

De accijns op diesel gaat volgend jaar met drie cent per liter omhoog en die op lpg met zeven cent. Oppositiepartijen vrezen dat hierdoor veel mensen die in de grensstreek wonen in Duitsland en België gaan tanken. Dit scheelt de schatkist inkomsten en brengt daarnaast pomphouders in de grensstreek in problemen.

SP-Kamerlid Fashid Bashir wil de accijnsverhoging al in januari evalueren, maar daar ziet Weekers weinig heil in. "Een paar weken na 1 januari kan ik echt nog geen zinnig woord zeggen over de gevolgen van de maatregelen", zei hij. "Ik sluit mijn ogen niet voor de grenseffecten en erken dat er een risico is dat mensen over de grens gaan tanken." Hij wil voor de zomer een evaluatie naar de Tweede Kamer sturen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg zich af waarom het eventuele grenseffect niet is ingeboekt in de begroting. Hij vindt dat onverstandig.